2011. április 30., szombat

Napozás és UV védelem



Szerettem volna hatékony termékeket beszerezni a nyárra, amik hétköznap is védenek a nap káros sugaraitól. Egyébként Bogcának van egy remek írása a napszemüvegekről, szerintem ez is fontos része a témának.

A napnak kétféle ránk nézve káros sugárzása van, az UVA és az UVB.
Az UVA hullámhossza nagyobb, mélyebbre jut a bőrben és ez okozza a bőrünk napozástól elszenvedett öregedését.
Az UVA rövidebb hullámhosszú sugárzás, ez tehető felelőssé a leégésért főként és a bőrrákot is ez okozza.

2011. április 24., vasárnap

Húsvét


Itt lehet letölteni.

Nem tudom van-e, aki olvassa:D nem mentem haza húsvétra, és nem is igazán hiányolom, egyszerűen így jött ki a lépés. Viszont a hangulathoz kicsit hiányzik a tojásfa, nyuszifészek, úgyhogy nekem ettől lesz húsvéti hangulatom :)

2011. április 23., szombat

Gyógyszertát

Nyilván ilyenkor kell lebetegednem. Kaptam tegnap az Allee-ban szenet és nospát, de mindent, amit tudni kellett róla az adatbázisban lévő adatokból mondta el a csaj. Az pedig lópuki, már elnézést. Egész éjszaka fent voltam, 10 percenként mentem wc-re, és úgy görcsölt a hasam, hogy hajnalban már azon elmélkedtem, kívánnám-e ezt annak, aki igazán nem kedvel engem.
Ma elmentem egy normális patikába, ahol az eladók átlagéletkora nem az enyém-2. A néni tisztességgel el tudta mondani, hogy amit épp kérni készülök nem erősebb a szénnél, és alapvetően rosszul szedtem, vegyek csak be bátran 4 szemet 2 óránként, a görcsoldó majd hat, ha ez is elkezdett, és ne étkezésenként egyek, hanem folyamatosan, hogy legyen mégis mit megfogni. Mindent szépen elmagyarázott... minden kérdésemre válaszolt. Ja, és nem azzal, hogy "de hát benne lesz a tájékoztatóban".

Szerintem egy jó gyógyszerész ugyanannyira, személy szerint néha jobban értékelendő, mint egy orvos. Főleg, ha olyan helyzetekre gondolunk, amit egy orvos elbagatelizál. Igenis megérdemlik a Dr. előtagot a nevük előtt, de ezzel párhuzamosan ez a gyógyszertári asszisztens képzés egy kalap szar. Ezek fehér ruhás modellek, két év alatt tényleg csak azt tanítod meg egy egyébként felsőoktatásban sem tanulónak, hogyan használja a rendszert és mit ne adjon esetleg allergiára. Nem oltani akarom őket, de tőlem se kérne senki statikai elemzést, mert egy egyszerű útépítő leszek, nem pedig felhőkarcoló gyáros.

Kevesebb elfásult gyógyszerészt ismerek, mint orvost, jóval kevesebb belefáradttal hozott össze a sors, és tényleg egy hasmenéssel ne üljem már végig a szintén mindenféle fertőzöttekkel a rendelésidőt. Volt már, hogy a háziorvos nem mondta el, hogyan szedjem a dolgaim, csak a gyógyszerész. Sőt... volt, hogy mondott valamit az orvos, aminek semmi értelme nem volt, konkrétan fújjak 2*2-őt napi háromszor egy fertőtlenítővel, a nővérke kiegészítette már nem tudom mivel, de csak a gyógyszerész mondta meg végül, hogy azúgyvan..., hogy napi háromszor fújjak, 1-1 a két orrlyukamba és 2 a torokra. Azért rohadtul nem mindegy szerintem. Tök mindegy, hogy én pont elolvasom a papírt, de mondjuk van, aki nem, vagy apró is neki és nem látja, nem tudja elolvasni rendesen, vagy csak szarik rá. Mégis az a felelősségteljes, ha rendesen elmondják, nem?

Rengeteg dologról nem fogok még ódákat zengeni, pl., hogy egy asszisztens nem fog neked semmilyen krémet kikeverni, nem fog esetleg más terméket ajánlani, ami kiváló az ekcémádra, korpádra, pattanásodra, bármidre, és biztosan nem ad értékelhető tanácsot, ha egy magad sem tudod pontosan mit szeretnél rá problémával állsz elé. Viszont rém kínos lehet megmondani a kislánynak, hogy te gyógyszerésszel szeretnél beszélni az üzletben, lécci lécci, menj odébb.

Öleld meg a gyógyszerészed napot kéne tartani.

2011. április 21., csütörtök

Valahanyadik nap, lényegtelen

Az alap diétát nem követem... igazából belegondolva lehet sosem tartottam be rendesen, de nem lehet tőle iskolában teljesíteni. A lépcsőn sem bírtam feljönni, este hétkor már aludtam volna és fontos zh-im voltak/vannak, szóval többet ettem a leírtaknál. Ennek ellenére igyekeztem zöldséget, gyümölcsöt, tojást, kevés szénhidrátot, nem többet a leírtaknál, és hasonlók.
19-én mértek alapján lement 5 centi a derekamból, 4 a csípőmből és valamennyi a combomból, olyan.. 1-3 között, ezt nem sikerült egzaktul lemérni:D a cicimből nem fogytam (\o/).
Azért a múlt idő, mert összeszedtem valami vírust, fertőzést, bármit, és éppen megy a hasam, fáj a gyomrom, és szenvedek:D pirítós, tea, alma, rizs, talán gyógyszertár a mai menü.
Nem jött vissza a centikből. Viszont a betegség elmehetne:D
Ma mennék mérlegen mérni magam, de utána futás volt betervezve, viszont kb fáj a fejem és futás közben nehéz hasmenni. Meglátjuk.

2011. április 18., hétfő

Diéta 3, nap



Ebédeltem^^
Eddig nem vagyok szörnyen éhes, az az igazság, hogy hétköznapokon egyszer-egyszer alapból becsúszott, hogy majd' éhen haltam, így ehhez képest semmi extra:D
Hétvégén mondjuk későn reggeliztem, de az első napi natúr kávé minden nélkül, meglepően jól ült a gyomromban.

2011. április 16., szombat

Diéta


Elkezdtem kicsit diétázni. A végén úgy tervezem, megosztom a "sikereim", de alapvetően nem szeretnék kilókat mondani, mert igazán nem is vagyok tisztában a jelenlegi súlyommal, és hétfőn lesz mérlegelés barátnőmnél:D Nem tudom az otthoni mérlegünk hiteles-e, majd kiderül egymáshoz képest, de a különbözet pont elég reprezentatív (nyilván azonos mérlegen mérve:D).
Teljesen elégedett vagyok magammal, azaz nincsenek komplexusaim a külsőm miatt és el sem vagyok hízva, volt már rosszabb-jobb, egyszerűen úgy érzem, hogy ebben a korban (muhahhahah:D 24 éves vagyok) már itt az ideje beállni többé-kevésbé egy egészséges étkezésre minden szempontból és a sok ülés kezd kiborítani, meg is látszik a nyoma.

2011. április 1., péntek

Könyvekről

Nagyon lusta vagyok... főleg megírni, az olvasással elég jól haladok időmhöz képest. :)

Két hónapja otthon a régiség vásárban vettem meg Vonneguttól A hamvaskék sárkányt. Annyira megörültem neki, és a teljesen jó állapotának, hogy a (ha még jól emlékszem) 800 Ft-os árából sem alkudtam. Ebben a kötetben Vonnegut pályafutását indító novelláit gyűjtötték össze, amiket különféle lapok jelentettek meg anno. Maga a gyűjtés nem volt egyszerű munka, de nagyon megérte, olyan kellemes olvasmány volt, amiből lefekvés előtt pont jó haladni egy részt, ezért nehezen is kezdtem a végére érve más könyvbe. Szeretem a jó novellákat, és ezek ilyenek:)