2011. február 12., szombat

Házi készítésű arcradír, maszk és tonik sebhelyes bőrre

Angolul olyan kis tiptopul hangzik, mindegy, ez a cím. Eldöntöttem, hogy kipróbálok házi készítésű dolgokat, mert szeretném hámlasztani a bőröm, elég sok hegem maradt a tinédzser korból. Képeket nem fogok tenni, ha ez rövidíti a post értékét/hihetőségét, így jártam.
A YouTube-on találtam egy videót, aminek az összetétele eléggé megtetszett. Első sorban az az igényem a kenceficékkel szemben, hogy tudjam mi van benne, ezért is csinálom inkább én magam. Rengeteg terméket kipróbáltam problémás bőrre, de tényleg, több folyóméternyi lenne, ha kipakolnám őket egymás mellé, és egyik sem volt valami hatalmas átütő sikerű, kozmetikusnál is jártam párszor, de ott sem éreztem sorsfordító benyomásokat sajnos.



Itt a videó, de elég körülményes, így leírom a szükséges dolgokat.
Először zöld teát kell főzni, a zöld teát egyébként nem 100 hanem 80°C-os vízzel öntik le, én meg szoktam várni, hogy a víz bugyborékolása elmúljon és utána öntöm rá. Mivel nem meginni szeretnénk, nem kell hamar kivenni belőle, nyugodtan kiázhat, kicsit várjuk meg míg meghűl.
Ezen kívül a radír tartalmaz almaecetet, mézet, cukrot és én szoktam belecsepegtetni kevés teafaolajat, natúr boltban vettem 100%-os hígítatlan teafaolajat, 1000 Ft alatt vannak, rengeteg mindenre jó és sokáig elég, bár kicsi a kiszerelés. (Gondoltam, hogy írok postot a teafaolajról külön, mert elég sok mindenre kezdtem el használni, szóljatok, ha van érdeklődés:)

- 2 teáskanál zöldtea
- 1 t.kanál almaecet
- 5 t.kanál kristálycukor
- 1 t.kanál méz
ezt érdemes kicsit összedolgozni, majd ehhez szoktam pluszban adni
- még 2-3 t.kanál kristálycukrot

Ez a mennyiség 4-5 alkalomra elegendő. Ha nem tesszük bele a teafaolajat, akkor nem kell félni attól sem, hogy lenyeljük és az ajkaimat is ezzel radírozom, ha már ott tartok, mert ezt a masszát 5 percig kell finoman az arcunkba masszírozni, ez után pedig 10 percig pihentetni rajta.
Nem szabad erősen dörzsölni mert 5 perc rengeteg idő és igen ki tud pirulni.
Nem feltétlen gond, ha az almaecetből spórolunk kicsit, és semmiképp sem használjunk sima ecetet mert az borzalmasan marja a bőrt, főleg rajta hagyva, de maga az almaecet egyébként nagyon jó hatással van az aknés bőrre és természetesen kémiailag hámlaszt, tele van mindenféle vitaminnal.
A cukor természetes glicerin forrásként táplál, ahogyan a méz is.
A zöldtea antioxidáns tartalmáról és jótékony hatásáról is oldalakon keresztül olvashatunk a google-ön, mind gép előtt vagytok, nem gyűjtenék ide mindent, nem vagyok vegyész, így lényegtelen, hogy én mondom, vagy bárki más, de az összetevők a pattanásos problémás, zsíros bőrre vannak kihegyezve.

Ez az egész elég macerás folyamat, így általában hajmosással kombinálom, hogy ne ragadjak utána véletlenül sem.

A procedúra után pedig a maradék teából almaecet adagolásával 2:1 arányban tonikot készíthetünk, amivel áttöröljük az arcunkat. (2 kanál tea és 1 kanál ecet bőven elég, ez is több, mint amennyit egy vattakorong felvesz.)

A tapasztalataim: nagyjából két-három hete használom, heti két alkalommal (nem ajánlják heti egynél többször a radírozást, de szerintem heti kettő még belefér, ez ki szokott azért tolódni, inkább azt mondanám, hogy durván ötnaponta csinálom). A bőröm szerintem kiegyensúlyozottabb lett, nem annyira piros foltos, egységesebb a színe és sokat puhít rajta. Nem szárítja ki és nem is zsíros, egyszerűen jobb az egyensúlya, nem tudok más kifejezést mondani erre:D Be szoktam kenni általában utána azért valami krémmel, vagy csak sima vazelinnel vékonyan, mert a legtöbb arckrém zsírosítja a bőröm, bármilyen kétségbeesetten száraz is:D Attól, hogy nincs kiszáradva és nem is óriásiak a pórusok az egyenetlenségek sem olyan feltűnők, de nyilván egy szűk hónap alatt nem vettem észre, hogy bármi eltűnt volna, ami eddig megvolt:D

Nem próbáltam eddig sokféle arcmaszkot, de eddig ez a kedvencem egyértelműen.
Feltehetőleg még lesznek ilyen postok, mert más "receptek" is megtetszettek:)

5 megjegyzés:

  1. Hú, nagyon tetszik a leírt bőrradír recept, azt hiszem ma ki is próbálom, mert nagyon zsíros arcbőröm van, és szabályosan érzem, hogy szükséges volna jó alaposan átdörzsölni. Köszöntem :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. próbáld ki minden képpen, eddig akinek ajánlottam tetszett:) örülök, hogy felkeltette az érdeklődésed

      Törlés