2011. április 30., szombat

Napozás és UV védelem



Szerettem volna hatékony termékeket beszerezni a nyárra, amik hétköznap is védenek a nap káros sugaraitól. Egyébként Bogcának van egy remek írása a napszemüvegekről, szerintem ez is fontos része a témának.

A napnak kétféle ránk nézve káros sugárzása van, az UVA és az UVB.
Az UVA hullámhossza nagyobb, mélyebbre jut a bőrben és ez okozza a bőrünk napozástól elszenvedett öregedését.
Az UVA rövidebb hullámhosszú sugárzás, ez tehető felelőssé a leégésért főként és a bőrrákot is ez okozza.


Az SPF (Sun Protection Factor, magyarul ált. szó szerint fényvédő faktornak szokták fordítani) kizárólag a termék UVB sugárzástól való védelmét tükrözi. Ez engem először kicsit sokkolt, de tekintve, hogy ez az egészségre károsabb, egész érthető.

Maga a szám egy relatív mérőegysége annak, hányszor hosszabb ideig tudsz a napon tölteni anélkül, hogy megégnél, mintha nem kennéd be magad. Ez némileg nyakatekert és nem is igazán egzakt önmagában, de itt egy példa: az SPF 15 egy átlgos érték szokott lenni a normál hatékonyságú fényvédő szereknél, ezzel pedig nagyjából 5 óráig tudsz a napon lenni megégés nélkül, míg ez az idő egyébként 20 perc lenne csupán.

Még egy fontos az értékekről:
Az SPF 15 a sugarak 93%-át veri vissza
az SPF 30 a 97%-át, míg
az SPF 50 a 99%-át.

Nyilván érzékenyebb bőrre ettől függetlenül ajánlott a magasabb értékű termék.

Az állagát nem taglalják, az olajokban kevesebb fényvédő lehet, ezek eleve alacsonyabb SPF-fel bírnak, ha jobban megfigyeljük, de innentől egyéni ízlés dolga, hogy a gélt, a krémet vagy akármi mást tartunk előnyösebbnek.
Nem szabad elfelejteni, hogy minden terméket a nap folyamán újra fel kell vinni, attól függően, hogy esetleg leizzadtuk, vagy más módon lemostuk, letöröltük, vagy csak egyszerűen elég régen volt, hogy felvittük volna.

Még érdekes lehet a lelkeseknek, nyilván attól, hogy egy termék drágább, nem biztos, hogy jobban véd, itt van néhány alapanyag, ami pont a védelemért felelős, ezt érdemes lehet keresni a flakonokon. Nem mondanám, hogy ha nincs ráírva feltétlen hazugság, hiszen ezek inkább példák, mint felsorolás.
UVB: régebben PABA, ma már PABA észterekként használatosak, mint glycerol PABA, padimate A és padimate O, illetve salicylates és cinnamates.
UVA: oxybensone, sulisobenzone and Parsol 1789, más néven avobenzone

Személy szerint, Manónak hála, valószínűleg találtam egy olyan arckrémet, ami a bőrömmel teljesen barátságban van, és még SPF15-ös is ráadásul, ez az Avon Care E-vitamin és napraforgós kréme, még nem használtam, per pill a tőle kölcsönkapott tavalyi szériás Aloe verás és E vitaminos hasonló holmit használom (ettől remélem, hogy a másik is jó lesz:D) és jelen pillanatban az összes beauty bloggert bombázom ajakápolós kérdésekkel. Arra is SPF 15-öt gondoltam, azt pláne rendszeresen újrakenem.

A forrásaim:
Az első ijedelem: mert több pletykát hallottam, hogy felettünk is vékonyodik az ózon, de ettől függetlenül azt érzem, hogy a nap sokkal jobban éget, mint pár éve, rekord hamar lekapta az orcám... itt hivatalos információk vannak pánikkeltés helyett
Az Amerikai Melanoma Szövetség, más infok is vannak vízállóság (water-resistant és waterproof, angolul eltér és érdemes megjegyezni a különbséget) és más apróbb témában.
Ez volt a Google első találata, a második, amivel kiegészült a tudásom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése