2011. május 29., vasárnap

Hajnal Géza, Sneé Gergely: Nyerítő drótszamarak

Ez a könyv nem szokványos módon került elém. Dr. Hajnal Géza tanár úr kérte meg az Oranzs Rádió körvezetőjét, hogy egy interjúban mesélhessen róla, és a mi műsorunk kapta a feladatot végül, tőlük kaptuk a példányainkat ajándékba Ágival. Nem igazán tudtuk, mire számítsunk, de nagyon jó hangulatú beszélgetés lett belőle, az egyik legkellemesebb adásunk a félévben, de sajnos a szerverünk tápja pont akkor akarta beadni a kulcsot, így archív nem készült belőle. Ezt kiküszöbölendő a vizsgaidőszakban igyekszünk egy új időpontot egyeztetni a szerzőpárossal, hogy bepótolhassuk, mert kár, hogy ennyien lemaradni kényszerültek róla.
Amint már sugalltam, Hajnal tanár urat régebb óta ismerem, bár engem személyesen nem tanított. Híres a tavaszi félévben felvehető, választható Terepi geológia című tárgya, aminek keretén belül egy biciklitúrára mehetnek el a diákok több tanár kíséretével, és az állomások nevezetességeiből egyenként kötelező felkészülniük. A biciklizés iránti lelkesedése nem lepett meg. Ez a könyv azonban egy sokkal nagyszabásúbb túrának írja le a történetét.
Van Szentendrén egy Ferences Gimnázium (a koedukált fajtából, direkt kérdeztem:D), ahol az egyik tanár minden négy évben elviszi az akkori végzős osztályát egy 1200 km-es kerékpártúrára, Rómába. Sneé Gergőről még nem beszéltem, ő ennek az osztálynak végzős diákja volt idén. Első hallásra sokkot kaptam, de a könyv olvasása közben szinte megjött a kedvem, ha ekkora útra nem is, de végre megint biciklizni mindenképp. A diákok természetesen edzenek erre a túrára, minden gimnáziumi évükben elkerekeznek valamerre, erre felkészülendő.
Sok mindent nem mesélnék a történetről, mert ez egy elég rövid írás, és senkinek nem lőnék le poénokat, jó szívvel ajánlom mindenkinek. A szerkezete elég eredeti, Hajnal tanár úr folyamatos leírásával indul és képekként beszúrva jelzi, a könyv végén helyet kapott odaillő, szinte képeslapszerű visszaemlékezéseit Gergelynek.
A legjobban talán a megszólaló kerékpárok tetszettek, igen érdekes mondanivalójuk van időnként.
Ez a könyv túraleírás, emlékezés, napló, de sok más szempontból is visszaemlékezés, nem csak magára az utazásra, de a saját kerékpáros történelmükre az íróknak. Szerintem biciklirajongóknak kötelező, mindenki másnak pedig élvezetes és remek:D

Majd' elfelejtettem, mindenféle elérhetőségek:
weboldal: http://nyerítődrótszamarak.hu/
moly
A könyv pedig megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban akár online is és az Anima bolthálózatában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése